Schiet op! Nee! Ik zeg toch nee! Waarom doe je dat? Serieus? Stoppen zei ik! Nu meteen! Luistert hier dan nooit iemand? Als je dit nu niet doet dan…

Bovenstaande klinkt niet bepaald als een positieve sfeer. Complimenten geven lijkt dan het laatste waar je aan denkt.  Misschien gebeurt het automatisch, is het de hectiek van de dag? Maar ging echt alles mis? Of is het zo vanzelfsprekend als iemand iets goed doet, je dat niet hoeft te benoemen? Een goede vraag om eens bij stil te staan.

Kritisch naar mezelf kijkend betrap ik mij erop dat ik deze ochtend behoorlijk heb lopen mopperen. Kleed je aan, schiet op, kom op, ik blijf het niet zeggen… Maar heb ik eigenlijk ook wel benoemd wat er wel goed ging? Als ik zo terugkijk gingen er stiekem ook van alles goed. Zo was iedereen op tijd met ontbijten, ging er deze keer geen beker melk om en maakten de kinderen niet eens ruzie. Dus eigenlijk ging er ook veel WEL goed, maar heb ik alleen maar de dingen benoemd die NIET goed gingen.

Laten we hier op letten en vaker bewust een compliment aan je kind geven. Als je merkt dat je moppert, probeer juist dan eens een compliment te geven bij het stukje (als is het maar heel klein) wat WEL goed gaat. En kijk goed hoe hierna de reactie van je kind is. Vaak zegt de glimlach op het gezicht al genoeg. Voel ook wat het bij jou teweegbrengt. Blij kind, blije ouder, toch? Het compliment kan zomaar zorgen dat de sfeer weer de goede kant op gaat. Iedereen groeit van complimenten, jong en oud. Complimenten vergroten het gevoel van eigenwaarde en zorgen voor een positieve sfeer in huis.

Een leuk en makkelijk idee om bewust meer nadruk op het positieve te leggen is bijvoorbeeld tijdens het avondeten ieder gezinslid te vragen wat hij of zij leuk vond aan de dag. Dit kan iets zijn wat degene heeft gedaan, heeft gekregen of heeft gezien. Vaak ontstaan hieruit hele mooie gesprekken, of komen kinderen erachter dat er niet één maar misschien wel tien dingen leuk waren en goed gingen. Je zult zien dat deze gesprekken je gezin meer bewuster maken van de positieve dingen die er op een dag plaatsvinden.

Om weer terug te komen bij de titel van deze blog: wacht niet op een positieve sfeer om dan complimenten te kunnen geven. Het kan juist ook andersom. Probeer eens complimenten te geven om de sfeer weer positief te krijgen. Complimenten kan je altijd maken, het is meer dat je er bewust van moet zijn. Probeer het maar eens…

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *