“Ruim je kamer op, ruim je kamer op, zie je zelf niet wat een troep, je hebt toch ogen in je kop”. Mogelijk herkennen jullie dit bekende kinderliedje (van Kinderen voor Kinderen).

Opruimen, bijna geen één kind vindt het leuk en toch moet het soms echt gebeuren. Maar wat nou als je niet weet waar je moet beginnen. Het probleem is dat het vaak zo geleidelijk gaat. De papieren op de tafel veranderen langzaam in een stapel. En die stapel vermenigvuldigt zich weer naar meerdere stapels. En die komen weer op verschillende plekken terecht. En voordat je het weet is de hele kamer vol met papier en andere rommeltjes…

Zelf zorg ik dat ons huis netjes opgeruimd oogt, maar stiekem geef ik toe dat achter gesloten kastjes het soms uitpuilt van de rommeltjes. Nou, heus niet achter alle kastjes. Mijn man daarentegen houdt het graag geordend en mijn rommelkastjes zijn voor hem dan ook een doorn in het oog. Nu heb ik drie creatieve dochters en het verzamelen van stenen, schelpen, lege doosjes (want daar kan je zo leuk mee knutselen) is een grote hobby van ze. Als het op opruimen aankomt hebben ze (helaas) niet het ‘opruim-gen’ van hun vader.

Eens in de zoveel tijd moeten de kamers van mijn dochters echt opgeruimd worden. Het grappige is dat ik vaak degene ben die het helemaal zat is en de meiden verplicht tot opruimen. En dan bedoel ik niet alles in een laatje proppen.  Nee, ECHT opruimen is wat er dan moet gebeuren!

Maar hoe begin je? Of zoals mijn oudste dochter laatst vroeg, waar begin je? Want opruimen, dat moet je leren.

Vaak helpt het om een concrete opdracht te geven. Begin bijvoorbeeld met het bureau, hierna het nachtkastje, enzovoorts. Ik heb gemerkt dat structuur in het opruimen helpt. Houdt hierbij goed in de gaten dat je een behapbare opdracht geeft.  Je kan er ook voor kiezen om het opruimen in delen te gaan doen, bijvoorbeeld vandaag het bureau en morgen de kledingkast. Of ga samen aan de slag, want met zijn tweeën is vaak gezelliger opruimen dan alleen.

Het helpt ook om er een leuke activiteit aan te verbinden. Mijn oudste dochter vindt het stofzuigen erg leuk. Op het einde mag ze altijd zelf haar kamer stofzuigen, wat dan zeer grondig gedaan wordt. Mijn jongste dochter vindt het erg leuk om muziek te luisteren, dus mag ze tijdens het opruimen haar favoriete liedjes draaien en maken we van het opruimen samen een feestje. Zo heeft iedereen zijn of haar eigen voorkeuren, dus kijk goed wat werkt voor het kind.

Samen opruimen blijkt elke keer best wel leuk te zijn. Na afloop zijn ze altijd weer trots op hun opgeruimde kamer. Gezellig hé mam, hebben we goed gedaan! Voortaan houd ik mijn kamer netjes zeggen ze dan. Ik glimlach en weet dat ik over een paar weken weer zing: ”Ruim je kamer op, ruim je kamer op…”

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *