De meeste basisscholen zijn vandaag weer open. Yes, de kinderen mogen weer naar school! Maar dat betekent weer wennen aan een nieuw ritme. Want waar we tijdens het thuisonderwijs misschien wel later naar bed gingen en ’s ochtends lekker wat langer in pyjama rondliepen, moeten we nu weer de wekker zetten en opschieten.

Voor sommige kinderen geen enkel probleem, zij staan te trappelen om weer naar school te gaan. Om 8.00 uur staan ze al klaar bij de voordeur, hun schooltas keurig op hun rug. Klaar voor school!

Maar er zijn ook vele kinderen die hun bed niet uit willen komen en waar de ouders wel 100 keer moeten zeggen dat ze nu echt moeten opstaan. Schiet op, ga je aankleden, wassen en eet door, want de school gaat écht zo beginnen!

Voor die ouders wil ik zeggen, geef zo veel mogelijk structuur. Bespreek bijvoorbeeld de avond van tevoren al wat het kind de volgende dag te wachten staat. Of het nu school is of een verjaardagsfeestje, ieder kind vindt het fijn om ergens voorbereid aan te beginnen in plaats van overvallen te worden door het “moeten” op het moment zelf.

Vaak vinden kinderen het ook fijn een vaste volgorde te hebben. Opstaan, aankleden, haren kammen, ontbijten, tanden poetsen, enzovoorts. Elke schooldag opnieuw. Help kinderen hier mee en ga zelf ook zoveel mogelijk mee in een vast ritme. Door dagelijks dezelfde structuur aan te houden creëer je voorspelbaarheid, wat duidelijkheid en rust geeft, ook voor jezelf.

Sommige kinderen vinden het zelfs fijn om een uitgetekend schema te hebben, bijvoorbeeld een weekschema zodat ze per dag kunnen zien wat hen te wachten staat. Je zal zien dat, naast dat het veel rust voor je kind brengt, het in praktijk ook prettiger werkt voor jezelf. Want niets is vervelender dan direct ’s ochtends al 100 keer te moeten zeggen dat je kind moet opschieten. Vooral omdat de rest van de dag  dan nog moet beginnen!

2 reacties op “Schiet nou toch eens op…

  • Saskia

    Heel belangrijk! Wat ik ook wel eens doe is de kinderen zelf hun stappenplan laten maken; ze betrekken bij de plaatjes kiezen op internet, ze mee laten denken met; ‘wat moet je allemaal doen in de ochtend’ en ze na laten denken over de plaatjes in de goede volgorde plakken (ga je eerst aankleden en dan wassen haha neeee joh). Plakken op lievelingskleur en bij moeite met plannen kun je ze zelf ook een mooie pijl laten versieren op een knijper welke ze kunnen verzetten na elke stap .

    Beantwoorden
  • Loes van Galen-van Roosmalen

    Dat is inderdaad ook een heel goed en vooral leuk idee Saskia!

    Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *